Franck og Gounod

10. april, 2022 Kl. 15.00 - Birkerød Kirke, Henrik Gerners Vej 2 i Birkerød
3. april, 2022 Kl. 16.00 - Sorgenfri Kirke

Birkerødkoret opfører César Franck: Jesu syv ord på korset og Charles Gounod: Messe solennelle de Sainte-Cécile, som er to af hovedværkerne fra den franske romantik.

Solister er Iben Silberg, sopran; Per Jellum, tenor og Fritjof Fuglesang, baryton.

Ved orglet ved disse koncerter sidder organist i Dyssegårdskirken Sebastian Thunbo Pedersen.

For den musikalske ledelse står Torben H.S. Svendsen

 

At Cesar Francks gribende passionsværk ikke er en påskeklassiker, skyldes måske det faktum, at værket, skønt komponeret allerede i 1859, mens Franck var organist ved kirken Sainte Clotilde i Paris, først fik sin uropførelse så sent som i 1977.

Værket, hvor Franck kombinerer de få Jesu ord med udvalgte tekststeder fra biblen samt det berømte Stabat Mater-digt, er storladent i sit udtryk – det er skrevet for tre solister, stort kor og ditto orkester.

Ved Birkerødkorets opførelser erstattes, helt i orgelvirtuosen Cesar Francks ånd, orkesteret af instrumenternes dronning, nemlig orglet, der med sine mange klangfacetter kan være en fuldgod erstatning

Charles Gounods Cecilia-messe er komponeret som hyldest til musikkens muse Skt. Cecilia.

Gounod, der efter et studieophold i Rom var blevet kraftigt influeret af renæssancens mestre, udviklede sig en af de fremmeste komponister af kirkemusik i sin generation. 15 messer, to requier, oratorier samt mindre kirkemusikalske værker var med til at gøre ham til forbillede for en hel generation af komponister til og med Gabriel Fauré.

Mest fremtrædende i produktionen står Messe solennelle med tilnavnet Cecilia-messe.

Dette værk komponerede Gounod i 1855, og det blev uropført i den mægtige pariserkirke Saint-Eustache. Værket er i lighed med Jesu syv ord på korset komponeret for tre solister, kor og orkester.

Messen indeholder alle de klassiske messeled, og Gounod benytter sig meget af at lade kor og solister synge i symbiose med hinanden. Der er ikke rene solist-satser, ej heller rene korsatser, men satser, der hele tiden ændrer udtryk gennem vekselvirkningen mellem det solistiske og det koriske.

 

Køb billet til koncerten i Birkerød Kirke her

Køb billet til koncerten i Sorgenfri Kirke her

 

 

 

 

Arrangementet er støttet af